Toisenlainen yhteiskuntasopimus

Toisenlainen yhteiskuntasopimus

Soutamista ja huopaamista hallituksen työmarkkinajärjestöille kauppaaman yhteiskuntasopimuksen ympärillä ei ole ollut pitkään aikaan kovin mukavaa seurata. On vaikea sanoa, mikä koko farssissa on masentavinta: eri osapuolten uskomaton itsekkyys ja lyhytnäköisyys vai koko prosessia leimannut täydellinen johtajuuden puute.

Vai olisikohan kaikkein masentavinta se, että joku todella uskoo tämän maan ongelmien ratkeavan sillä, että töitä tehdään muutama minuutti pidempään?

Minä en usko, että Suomen ongelmat ja huono kilpailukyky johtuvat työn liian korkeista yksikkökustannuksista. Ne johtuvat johtajuuden ja työkulttuurin kriisistä, jolla on monia ikäviä seurauksia, ennen kaikkea innovaatioiden vähäisyys ja aidon asiakaslähtöisyyden puute. Jos emme osaa nostaa asiakkaan kokemaa arvoa tuotteistamme tai palveluistamme, olemme pulassa.

En usko lainkaan, että Suomen ongelmat ratkaistaan pitkällä aikavälillä säästämällä työkustannuksista – tai nipistämällä markkinointibudjeteista, kuten monissa yrityksissä on tehty. Luultavasti saisimme Ruotsilta turpaamme, vaikka työn yksikköhinta laskisi lähelle nollaa.

Työn yksikkökustannuksiin tuijottaminen on osoitus siitä, että Suomen taloutta johdetaan haikailemalla savupiipputeollisuuden ja idänkaupan aikoja, jolloin pääjohtajat tekivät sopimukset ja muun yrityksen tehtäväksi jäi tuottaa geneerisiä tuotteita mahdollisimman tehokkaasti.

Miten niitä innovaatioita ja asiakasarvoa sitten saadaan syntymään? Uudenlaisella johtajuudella ja työkulttuurilla.

Ei tarvitse kuin katsoa Ruotsiin, jonka taloudellinen menestys ja kaupalliset innovaatiot kumpuavat vahvasti ruotsalaisesta työkulttuurista. Tai vielä lähempänä suomalaisiin pelialan yrityksiin, joita johdetaan hyvin eri tavalla kuin edellisen sukupolven suomalaisfirmoja.

toinen-mielipide-petteri-kilpinen

Innovaatioita ja asiakasarvoa ruokkiva kulttuuri ei tarkoita pelkkää kivakivaa. Se tarkoittaa määrätietoista johtamista, jossa henkilöstön osaamiselle annetaan sille kuuluva arvo.

Kulttuurin ja asenteiden muutos vie aikansa eivätkä parhaatkaan innovaatiot käännä Suomi-laivan taloudellista kurssia aivan hetkessä. Voi kulua vielä hetken ennen kuin koko kansantaloutemme näkee valoa tunnelin päässä.

Jokaisen, jolla on johdettavanaan yksikin alainen, täytyisi silti nähdä vastuunsa muutoksen vauhdittamisessa. Eli johtaja: aloita oman yhteiskuntasopimuksesi tekeminen katsomalla peiliin.