Rakas tyttäreni,

Rakas tyttäreni,

Olet jo kahdeksanvuotias ja näen miten aika on lähtenyt kiireiseen juoksuun. Näen myös sen, miten sinusta on kovaa vauhtia kasvamassa entistä vahvemmin vanhemmistasi erillinen persoona. Nyt, kun vielä saan sinulle iltasadun lukea ja kulkea vierelläsi harrastuksiisi, aion kertoa joka päivä sinulle miten upea oletkaan juuri tuollaisena kuin olet.

Haluan, että sinusta kasvaa onnellinen aikuinen. Että saat tehdä juuri sitä työtä mitä haluat, voit asua missäpäin maailmaa haluatkin, ja että saavutat juuri niitä asioita jotka sinulle tärkeiksi kasvavat. Tuen ja kannustan sinua. Se, mihin nyt voin vaikuttaa, toimikoon voiman siemenenä, jotta saisit itse valita elämäsi suunnan. Jotta ovet olisivat auki eikä kiinni nuorena tehtyjen valintojen takia.

Maailma on tänä päivänä avautumassa entistä enemmän. Kilpailu työpaikoista, osaajista ja mahdollisuuksista on varmasti täysin globaalia siinä vaiheessa, kun sinä astut työelämään. Jotta saat silloin tehdä mitä haluat, tulee sinun nyt investoida. Parhaat osaajat saavat tehdä mitä haluavat – loput joutuvat tekemään mitä pystyvät.

Jotta saisit isona tehdä mitä haluat, sinun on nyt jaksettava lukea, opittava kieliä ja retoriikan taitoa, opiskeltava matemaattis-luonnontieteellisiä aineita, sekä mielellään pelattava, viestiteltävä ja vaikkapa tuotettava omaa vlogia kännykälläsi käsillä tekemistä ja käytännön taitoja unohtamatta. Tulevaisuuden työt jakautuvat nimittäin niiden välille, jotka osaavat kommunikoida kansainvälisesti, ymmärtävät ohjelmistojen mahdollisuudet ja lainalaisuudet, ja kokeilevat itse jaksaen innostua uudesta – sekä niiden välille, jotka eivät osaa, eivät ymmärrä, ja eivät jaksa innostua. Ensiksi mainitut pääsevät tekemään mitä haluavat, jälkimmäiset tekevät mitä pystyvät.

Teini-ikä tulee varmastikin olemaan tämän osalta vaikeinta. Kansainvälisen STEM-tutkimuksen mukaan juuri silloin aivan liian moni tyttö jättää luonnontieteet ja pitkän matematiikan ja teknologian opiskelun muille (eli pojille). Vaikka tytöillä on ymmärrystä aineiden merkityksestä, niin ei kuitenkaan haluta, viitsitä tai kehdata (!) näitä opiskella.

Elämäsi voi viedä sinut tieteen, taiteen tai liiketoiminnan pariin. Yhteistä näille on, että osaavimmat pääsevät tekemään mielekkäimpiä asioita – juuri niitä, joita kenties sinä haluat tulevaisuudessa tehdä. Koska minä en tiedä sen paremmin kuin sinäkään, mitä kohtaan tulet tuntemaan vetoa, lienee tärkeää, ettet anna mahdollisuuksien ovien sulkeutua.

Rakas tyttäreni, mitä voisinkaan tehdä nyt ja tulevaisuudessa, ettet sulkisi pois vaihtoehtoja aivan liian aikaisin?

Tänäänkin siis tehdään yhdessä matematiikan läksyt, vaikka kivempaa olisi lukea Akkareita. Tutustutaan internettiin, ja käydään läpi miten datayhteydet toimivat, ja mikä funktio on Freedome VPN:llä pädissä. Jatketaan MIT Scratchilla (englanniksi) sen tanssivan pingviinin “ohjelmointia”. Ja illalla luetaan yhdessä Harry Potterin edesottamuksia (ruotsiksi).

Pidän huolen siitä, että työssäni ohjelmistoalan edustajana olen tasoittamassa tietä kohti tasa-arvoisempaa koulutus- sekä työmaailmaa.

Vaikka pian koittaakin aika, jolloin hetkellisesti isän roolissani jään kavereiden, seurustelukumppaneiden ja sen kaiken vanhemmista riippumattoman itsenäisen elämän varjoon, haluan, että tiedät tämän: Mitä tahansa päätätkin elämälläsi tehdä, seison minä rinnallasi aina, sinusta ylpeänä, pyrkimyksiäsi tukien, turvaverkkonasi.

Rakastan sinua

Isäsi,
Rasmus Roiha

Kirjoittaja on 41-vuotias isä, jolla on 8-vuotias tytär ja 5-vuotias poika.

YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään vuosittain lokakuun 11. päivä. Kehittääksemme naisten asemaa globaalisti meidän kaikkien tulee kiinnittää huomiota tyttöjen asemaan yhteiskunnassa, ja kannustaa heitä tasapuolisesti tavoittelemaan parempaa tulevaisuutta.