Innostus – enemmän vähemmällä

Innostus – enemmän vähemmällä

Työelämässä on mahdollista saavuttaa enemmän vähemmällä ilman, että tuottavuuden kasvutavoitteet johtavat hyvinvoinnin kurjistumiseen. Vastauksena on tilan luominen innostukselle.

Innostus on tunne, joka nostaa energiatasoa ja aktivoi hyödyntämään havaitut mahdollisuudet suunnaten ajatukset tulevaisuuteen. Tätä me kaikki yksilöinä, organisaatioina ja yhteiskuntana tarvitsemme. Taloudellinen kasvu edellyttää luovuutta, mikä edellyttää innostusta, joka ohjaa mahdollisuuksien näkemiseen ja voimavarojen vapauttamiseen. Innostuminen johtaa onnistumiseen. Onnistuminen ruokkii innostumista ja innostuminen jälleen onnistumista. Syntyy positiivinen kehä, jossa ihmiset voivat kokonaisvaltaisesti käyttää omia vahvuuksiaan.

Ympäristön muutokset haastavat jatkuvasti organisaatioita löytämään keinoja tehokkuuden parantamiseksi. Yksilön näkökulmasta se johtaa usein tilanteeseen, jossa voimavarat eivät yksinkertaisesti enää riitä. Ihmiset on jo imetty kuiviin ja kuivasta sienestä on mahdotonta vääntää enempää tehoja irti. Jotain pitää siis tehdä toisin. Sieni pitää kastella ja tuo virkistävä elementti on omien voimavarojen mielekkäämpi käyttö.

Kun puhun innostuksesta, näen silmieni edessä ihmisen, tiimin, organisaation, joka on tiedostanut omat vahvuutensa ja voi toimia niiden varassa mielekkään tavoitteen eteen yhdessä muiden kanssa. Kyse siitä, miten me luomme tilan innostumiselle ja sitä kautta yksilöiden hyvinvoinnille ja organisaatioiden menestykselle.

Työyhteisöt ovat täynnä monenlaisia tunteita, jotka kaikki ovat arvokkaita ja jotka on tärkeää kohdata. Innostuskin pitää herättää uudelleen ja uudelleen. Siksi siihen eivät auta poppakonstit, vaan johdonmukainen työskentely paremman arjen puolesta. Innostukselle otollinen maaperä on toimiva arki, selkeät odotukset, kannustava ilmapiiri ja turvallinen työyhteisö. Turvallisessa työyhteisössä ihmiset kokevat tulevansa kuulluksi, arvostetuksi ja he uskaltavat ottaa henkilökohtaisia riskejä, mitä innostuksen osoittaminenkin toisinaan on.

Innostuminen on tunne, jota pitää johtaa luomalla sille tilaa. Minimivaatimus on se, ettet ole muiden innostumisen esteenä.

Maarit Tiililä
Maarit Tiililä

Maarit Tiililä sparraa johtajia ja johtoryhmiä organisaatioissa, jotka ovat toiminnassaan murrosvaiheessa. Erityisen kiinnostunut Maarit on johtajien omista murroksista, joihin hän tarttui jo ensimmäisessä kirjassaan Johtaja, uusi tehtävä, 100 päivää – Tilanne haltuun! Hänen toinen kirjansa Innosta onnistumaan – yhdessä! käsittelee puolestaan sitä, miten johtaja luo tilaa innostua ja saa siten joukot mukaansa.

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun