Yritteliäisyyden manifesti

Yritteliäisyyden manifesti

Me pystymme. Me jaksamme. Me uskallamme. Me menemme. Me teemme.

Maailma muuttuu ja suurta osaa ammateista sen kummemmin kuin yrityksistäkään ei yksinkertaisesti ole enää olemassa 10 vuoden kuluttua, ja työtehtäviä korvaavat myös robotit.

Tässä valtavassa muutoksessa osa ihmisistä on suorastaan halvaantunut kauhusta. Heihin on iskenyt menettämisen pelko. Vanhasta on luovuttava, mutta se vaikuttaisi olevan heille tuskallista. Osa ihmisistä puolestaan kokee mahdollisuuksiensa koittaneen – ja tuo mahdollisuus on asiakkaan auttaminen ja rohkaiseminen.

Tulevaisuus on sitä, että asiakkaasi pääsee maaliinsa nopeampaa reittiä. On kehitettävä palvelumuotoja, joilla asiakkaan asiat kyetään hoitamaan entistä paremmin ja tehokkaammin.

Asenteesi on kunnossa, jos pohdit, että joku muu saattaa tehdä tietyn asian paremmin tai meidän itse kannattaisi tehdä jokin tietty asia paljon paremmin.

Edelläkävijyys on sitä, ettei jää koskaan paikoilleen, vaan kyseenalaistaa kaikki vallalla olevat ”lainalaisuudet”. Esimerkkeinä tästä voidaan esittää Uber-taksi, Airbnb, 3D-tulostus, erilaiset robottisovellukset ja Ravintolapäivä. Kaikki ne murtavat joitakin raja-aitoja ja normeja, joihin yritysten kilpailukyky on aiemmin perustunut.

toinen-mielipide-marjohuhtala

Jos ajattelemme tulevaisuutta isona palapelinä, voimme tunnistaa sieltä isoja nurkkapaloja kuten robotisaatio, digitalisaatio, mobiili ja virtuaalitodellisuus. Kaikki nämä ilmiöt vaikuttavat palapelin muihin paloihin kuten myymiseen, ostamiseen ja markkinointiin. Ne vaikuttavat työhön ja sen merkityksellisyyteen, työn tekemisen tapoihin ja siihen, millaista osaamista tarvitaan.

Kukaan ei voi jämähtää tiettyyn rooliin tai tietylle uralle. Tai muuten nousee seinä vastaan. On kehityttävä koko ajan ja uskallettava myös epäonnistua, mokata ja saada osakseen torjuntaa.

Asenne vaikuttaa erityisesti siihen, kuinka sitkeästi ihmiset paiskivat töitä merkityksellisiksi kokemiensa asioiden eteen. Ei paiskimista, ei palkintoa! Hyvästä asenteesta huolimatta ihmisillä on myös takaiskuja ja pettymyksiä. Vastoinkäymisiä kohtaavat kaikki.

Yrittäjyyden ja yritteliäisyyden asenne kiteytyy Randy Gagen kirjassa Mad Genius:

Älä anna vähäisestä käytännön haasteesta muodostua suurta vastoinkäymistä.

Olosuhteisiin et välttämättä voi vaikuttaa, mutta asenteen voit aina valita. Anna mennä! Tee päättäväisesti sitä mikä on tärkeää. Asenteesi määrittää sen, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Marjo Huhtala
Marjo Huhtala

Valmentaja Marjo Huhtala auttaa vahvistamaan johtajuutta - asennetta, vuorovaikutteisuutta ja systemaattisuutta. Marjo on yrittäjä, tietokirjailija ja asennejohtamisen suunnannäyttäjä Suomessa.

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun