Teoriasokeus

Teoriasokeus

Tulevaisuuden ennustaminen erilaisilla teorioilla ja malleilla on tämän ajan uusin trendi. Uusi malli on vanhaa parempi. Toisin sanottuna, uusi myy enemmän. Vai onko asia tosiaan näin? Jäin tätä ajatusta pohtimaan kun luin erään tunnetun MIT-professorin blogia.

Blogin luettuani pohdin, että mitäköhän juuri luin? Aihe oli mielenkiintoinen ja argumentaatio oli viisasta ja hyvin perusteltua. ”Tulevaisuuden yritystä” kuvattiin muiden teorioiden ja mallien kautta. Tunsin itseni älykkääksi, koska tunnistin osan malleista ja niiden tekijöistä. Osa asioista oli uutta, joka pakotti minut oppimaan aiheesta lisää. Juuri niin kuin on opetettukin.

Teoriat ovat älyllisiä leikkejä. Niiden kanssa on kiva peuhata ja niitä on mahtavaa saarnata asiakkaille. Kuitenkin käytäntö tapahtuu todellisuudesta käsin. Teoriat kuivuvat arjessa nopeasti kasaan ja todellisuus näyttäytyy erilaisena kuin paperilla. Todellisuus on paljon yksinkertaisempaa kuin teoriat, jos ei teorisoi liikaa.

Älylliset leikit ovat kiehtovia ja ne saavat meidät tuntemaan itsemme viisaammiksi. On kuitenkin muistettava että teoriasokeus on vaarallista. Se saa meidät toimimaan vain näkymättömässä maailmassa, ei näkyvässä.

Todellisuudessa markkinat voitetaan tekemällä perusasiat paremmin ja toimimalla näkyvän maailman ehdoilla. Tämä tarkoittaa sitä että ymmärretään ihmistä enemmän. Ihmisen ymmärtäminen ei tarvitse yhtään enempää teorioita, vaan enemmän havaintoja näkyvästä maailmasta.