Teknologian tulevaisuus ei ole vain parempi versio nykyisestä

Teknologian tulevaisuus ei ole vain parempi versio nykyisestä

Pelkäät, odotat innolla tai sinua ei kiinnosta. Kuuluit sitten mihin tahansa leiriin asiaan liittyen, on syytä myöntää: tulevaisuus on täällä. Tulevaisuuden kehityksestä kirjoittaminen on teko, jolla kirjoittaja suorastaan kerjää verta nenästään. Asiaan on monia mielipiteitä ja kellään ei ole tarkkaa tietoa siitä, mitä tulee tapahtumaan. Silläkin riskillä…

Tämän teknologisen vallankumouksen aikana tulee moni asia muuttumaan. Tiedämme jo, mitä niistä monet ovat, mutta emme tiedä, miten ne muuttuvat.

Olemme tuomassa markkinoille keksintöjä, joissa ihmisen rooli vallanpitäjänä vähenee. Toisaalta jokainen meistä haluaa tuntea olevansa vallassa. Haluamme siis hallita tilanteen joutumatta tekemään paljoa. Se on ihmisluontoa parhaimmillaan.

Esimerkiksi tästä syystä itseajavissa autoissa saattaa olla tulevaisuudessakin ratti. Ei siksi, että sitä tarvitaan, vaan siksi, että se rauhoittaa meitä. Silloin emme ole vain “koneen armoilla”.

Suoraviivainen ratkaisu esimerkin itseajaviin autoihin on tähän mennessä ollut ottaa Volvon maasturi ja laittaa siihen kamerat, tutkat sekä autonominen ohjausjärjestelmä. Tällainen aiemman parantaminen on ollut kehityssuunta jo yli vuosisadan. Seuraava kehitysaskel tulee kuitenkin vaatimaan konkreettisia paradigman muutoksia.

Henry Fordin ratkaisu ei ollut nopeampi hevonen, vaan auto. Tulevaisuuden ratkaisu autoksi tuskin tulee näyttämään vain paremmalta versiolta nykyisestä perheautosta, vaan se on jotain aivan muuta.

Sama pätee myös muiden älylaitteiden kohdalla. Tietokoneiden käyttöliittymä on näkynyt näytöllä jo vuosikymmeniä ja sitä on ohjailtu hiirellä, näppäimistöllä tai kosketuksella.

On tehty parempia, pienempiä ja tehokkaampia näyttöjä, kuten älypuhelimet. Kiitos äänikäyttöliittymien ja kotisi koneiden keskinäisen viestinnän, näytöt tulevat vähenemään ja käyttöliittymistä tulee entistä sulautuneemmat jokapäiväiseen elämäämme. Tietokone tuskin tulee olemaan vain taskussa tai pöydällä, vaan kaikkialla.

Heitänkin nyt palloa sinulle ja meille, jotka tulemme suunnittelemaan sen, miten tulevaisuudessa korvataan ja uudistetaan jo vuosikymmeniä mukanamme kulkeneet teknologiat. Voimme aluksi hyväksyä, että ehkä 1800-luvulla luotu ja siitä paranneltu keksintö ei enää kaipaa parantelua, vaan uuden ratkaisun kokonaan. Auton keksijät tuskin miettivät, miten se ajaa parhaiten itse itsensä.

Juha Pihkakoski
Juha Pihkakoski

Juha on Aboadin toimitusjohtaja ja liiketoimintalähtöisen markkinoinnin sanansaattajana. Kansainvälisesti kokenut digitaalisen ja B2B-markkinoinnin tekijän kiinnostuksen kohteisiin kuuluu myös yrittäjyys ja moderni johtajuus.

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun