Tehokkuus hyvä, mustavalkoisuus paha

Tehokkuus hyvä, mustavalkoisuus paha

“Voiko työpaikka muka olla hyvä, jos se on voittoa tekevä osakeyhtiö?” kysyi minulta eräs koulutukseni osallistuja. Itse kysyisin samaa mistä vain muusta työpaikasta kuin voitollisesta osakeyhtiöstä.

Minusta yritysmaailma on ihana ja tehokkuus mahtavaa. Monella henkilöllä, jolla ei ole paljoa kokemusta yrityksistä, on valitettavan negatiivinen kuva yksityisellä puolella työskentelystä. Toivottavasti nämä viisi rakastamaani yritystoiminnan vahvuutta tuovat sinulle uusia ajatuksia tai auttavat omien ratkaisujesi perustelemisessa muille.

1. Motivaatio on korkealla

Yrityksen tilanne voi olla tosi hyvä tai tosi huono. Pohjat ja huiput motivoivat. Tulosvastuu saa tekemään hienoja asioita ja oppimaan paljon. Kun epäonnistumisen mahdollisuus on takaraivossa, moni saa itsestään enemmän irti ja tähtää sinne, minne todella haluaa. Mieluummin olen joskus huonommassa jamassa ja toisinaan nautin kunnolla kovan työni tuloksista kuin koko ajan tasaisen kyllästynyt.

2. Kehitys ei ole kiellettyä

Se voidaan oikeasti huomata, jos olet tosi hyvä. Palkkio kovasta työstä ja poikkeuksellisesta osaamisesta voi olla jotain muutakin kuin pelkkä kiitos. Tasapaksu keskiverto ei ole se haettu optimisuoritus, kehitykselle löytyy mittareita ja etenemiseen on mahdollisuuksia. Jatkuva kehitys ei myöskään ole valinta tai kitinän aihe, vaan kaiken toiminnan edellytys.

3. Apua saa nopeasti

Motivaatiota löytyy sinun lisäksesi kollegoilta ja yhteistyökumppaneilta. Kaikilla on enemmän pelissä, asiat on totuttu hoitamaan kunnolla ja hanskat eivät tipu koko ajan. Kun pyydät projektipäälliköltä tietoja, saat ne, etkä selitystä tyyliin “Oon tässä just puolen tunnin päästä lähössä eli kattellaan joskus toiste.” tai “Jään ens viikolla lomalle, niin en oikein kerkeä enää tällä viikolla.” Vuorovaikutustaidot ja työssä suoriutuminen vaikuttavat yritysten henkilövalintoihin, ja hyvä niin, sillä silloin työkaverien toimintatavat eivät ole vain tuurista kiinni.

4. Enemmän tekoja, vähemmän byrokratiaa

Voit keskittyä tekemään työtäsi ja laittaa muut asiat hoitumaan joustavasti tavalla tai toisella. Lopputulokset merkitsevät usein enemmän kuin prosessi ja dokumentaatio. Sinun ei tarvitse kirjoittaa kahta raporttia kyyhkysen verellä siitä, miksi ajoit työtehtävääsi liittyen 5 km taksilla valtion rahoilla, eikä sinun tarvitse pyytää jokaiselta 50:ltä projektin tarjouskilpailuun osallistuneelta yritykseltä 200 sivua Paavin siunaamia liitteitä, ettet vain suosi ketään epäreiluin perustein.

5. Toiminta voi jatkua

Jos käytät muiden rahoja, usein ennemmin tai myöhemmin ne loppuvat. Kun yritys tekee polttoaineensa itse eli myy riittävästi omia tuotteita, voi toimintaa jatkaa niin pitkään kuin huvittaa. Kannattava yritystoiminta on kestävällä pohjalla ja hyödyllistä laajalle joukolle. Voiton tekeminen on edellytys monille hyville teoille, kuten tuotekehitykselle, veroille ja palkoille.

Osakeyhtiöissä tapahtuu paljon tärkeää, hyvää ja kaunista. Kiitos siitä!

Karla Nieminen
Karla Nieminen

DI Karla Nieminen on pitänyt vuodesta 2011 luentoja ja kursseja ihmissuhdetaidoista. Hän kirjansa Olet hyvä tyyppi – Opas sujuviin ihmissuhteisiin (Otava) ilmestyi tammikuussa 2017.

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun