Teetkö kestävää palvelukehitystä vai ahnehditko liikaa?

Teetkö kestävää palvelukehitystä vai ahnehditko liikaa?

Slow Food -liike on Carlo Petrinin vuonna 1986 aloittama liike vastapainoksi pikaruualle. Se oli ensimmäinen osa laajempaa hitausliikettä (slow movement). Liikkeen perustana on asioiden tekeminen oikealla nopeudella. Nykyään digitaalisten palveluiden kehittämisessäkin ahnehdimme liikaa liian nopeasti. Etsimme isolla riskillä seuraavaa yksisarvista.

Iso riski tarkoittaa, että hankkeella on iso rahoitus. Usein se tarkoittaa myös ulkopuolista rahoitusta. Yksisarvisella tarkoitetaan seuraavaa jättimenestystä, kuten Facebook tai Airbnb. Nuo menestystarinat ovat harvassa, ja suurin osa tällaisista hankkeista kaatuu.

Iso budjetti kuulostaa kivalta, mutta isommalla budjetilla otat aina isomman riskin ja todennäköisesti päädyt tekemään vääriä asioita, kahdesta syystä.

Jokainen idea testataan oikeasti vasta, kun ratkaisu on käyttäjän käsissä. Vasta siinä vaiheessa tiedät, ratkotko oikeaa ongelmaa oikealla tavalla. Iso raha mahdollistaa sen, että teet enemmän asioita ennen kuin annat markkinan kertoa, miten ideasi toimii käytännössä.

Toiseksi, jos rahoituksestasi osa on ulkopuolisilta rahoittajilta, he odottavat sijoitukselleen kasvua ja usein nopeasti. Tämä saattaa ohjata palvelusi kehitystä väärään suuntaan. On hyvä pitää mielessä, että ulkopuolisen rahoituksen myötä osa kontrollista saattaa päätyä ulkopuolisille. Saatat siis päätyä ratkomaan eri ongelmia tai eri tavoin kuin halusit.

Mitä jos olitsit nopealiikkeinen jokapäiväisessä työssä ja kärsivällinen pitkässä juoksussa?

Vaihtoehto yksisarvisten metsästykseen on markkinalähtöinen, hitaampi palvelukehitys. Palvelun kehitys rahoitetaan pääosin tulorahoituksella, mikä pakottaa sinut ratkaisemaan asiakkaiden ongelmia tavoilla, joista he ovat valmiita maksamaan. Riski on tulorahoituksen myötä pienempi ja pidät kontrollin käsissäsi.

Kerrataan vielä, miksi hitaampi palvelukehitys on kestävämpää:

– Ei niin seksikästä. Hyvä.
– Pienempi riski
– Nojaa tulorahoitukseen -> ratkot oikeita ongelmia
– Saat ideasi nopeammin käyttäjien käsiin
– Pidät kontrollin itselläsi

Yksisarvisia tarvitaan edelleen, mutta todennäköisyydet ovat niiden syntymistä vastaan.

Jos et halua kokeilla onneasi ja pystyt hyväksymään tasaisen sekä verkkaisen liiketoiminnan kehityksen asiakkaan ehdoilla, hidas palvelukehitys voisi olla sinun juttusi!

Antti Akonniemi
Antti Akonniemi

Kisko Labs Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Moniosaaja teknologiakulmalla. Podcastaaja ja saliyrittäjä.

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun