Startup on matka

Startup on matka

Startup ilman tarinaa on kuin kynttilä ilman liekkiä. Ei se valaise eikä lämmitä. Ketään ei kiinnosta missä olet nyt, vaan minne olet matkalla. Kaikki haluavat mukaan, jos puhut upeasta matkakohteestasi etkä korosta nykysijaintiasi.

Uskalla sanoa unelmasi ääneen mahdollisimman usein ja monelle. Sarasvuota mukaillen muista se, että emme voi koskaan lähteä matkalle muualta kuin sieltä, missä kulloinkin olemme.

Tavoite on unelma, jolla on aikataulu. Ole rehellinen itsellesi: osta aurinkorasvaa vasta, kun heräät kauniiseen auringonpaisteeseen. Elä tässä ja nyt ja tee tänään vain kaikki se, millä on merkitystä tavoitteesi kannalta. Älä toisaalta hurmaannu sääennusteesta – vaikka se lupaisi pelkästään aurinkoista – jos matkasuunnitelmasi on liian keskeneräinen.

toinen-mielipide-muurikainen

Unohda kohtaamasi perusteeton kyynisyys, sillä sitä kohtaavat kaikki, joilla on jotakin uutta annettavaa tälle maailmalle.

Startup-matkanjohtajan muistilista :

1. Tutustu matkakohteeseen riittävästi. Älä kuitenkaan kuvittele, että liian tarkka suunnittelutyö auttaa. Ota annettuna, että päädyt ainakin hiukan eri paikkaan kuin minne kuvittelit alunperin suuntaavasi.

2. Fiilistele reissua ennakkoon, kerro siitä myös kavereillesi! Kysele heiltä vinkkejä siitä, mitä kannattaa ottaa mukaan, mitä paikkoja kannattaa varoa ja missä kannattaa käydä. Jos tunnet jonkun, joka jo asuu paikan päällä: haastattele häntä erityisesti.

3. Tiedä mitä se vaatii. Ota matkaan vain välttämätön, koska kevyt varustus syö vähemmän energiaa matkallasi. Rahaa kannattaa varata kuitenkin enemmän kuin olet raapustanut budjettiisi. Klassinen piikerroin toimii usein tässäkin ohjearvona.

4. Mieti tarkkaan kenen kanssa haluat matkustaa ja kenen kanssa et. Parhaat reissut tehdään hyvässä porukassa. Startup-matkalle tarvitaan toisaalta mahdollisimman monipuolista osaamista, mutta hyvä tunnelma on sitäkin tärkeämpää!

5. Navigaattori löytyy puhelimestasi, ota se mukaan. Muista, että parhaat reitit ja jutut, joita kannattaa kokeilla, saat yleensä paikallisilta. Puhelinta tarvitset navigoinnin lisäksi voidaksesi jakaa maailmalle kuvia ja tarinoita siitä, missä olet ja mitä olet kokenut. Mutta muista erityisesti kertoa kaikille siitä, minne olet matkalla.

Jussi Muurikainen
Jussi Muurikainen

Jussi Muurikainen on startup-porukoissa aktiivinen mielipidevaikuttaja ja monen startupin taustalla auttajan roolissa touhuileva someaktiivi. "Better call Jussi": mitään ei itse mistään mitään ainakaan omasta mielestään tiedä, mutta tuntee ne, ketkä tietävät. Verkoston voimaan luottava idealisti, "anna hyvän kiertää" -ajattelija.

1Kommentti
  • Avatar
    virpi ignstisak
    Posted at 20:50h, 23 huhtikuun Vastaa

    Matkamies voi levähtää kivellä,ollessaan kiinnostaa sillä hänestä huokuu tulontarinat ja menon haaveet . Hänen lämmin mieli ehtii jakamaan ,kivellä tavatessamme.

Osallistu keskusteluun