Ajattele isosti, tee moonshot!

Ajattele isosti, tee moonshot!

Seminaareissa kehoitetaan tekemään moonshotteja ja ajattelemaan isosti. Think Big niinkuin coolisti sanotaan. Suomalainen innostuu ja asettaa firman kasvutavoitteeksi bisneksen nelinkertaistamisen kymmenessä vuodessa. 15 % vuotuista kasvua.

Hyvä niin, sillä jos et kasva, niin kuihdut suhteessa kilpailijoihisi. Kysyn: Voisiko bisneksen nelinkertaistaminen olla vähintä mitä tavoittelemme? Voisiko 100-kertaistaminen olla normi ja moonshotti sitten se iso juttu?

Nostetaan leveliä

Olen ollut vuoden alusta Kasvuryhmässä mukana. Moni Kasvuryhmän yritys tekee bisnestä jo useassa maassa. Moni on aloittanut Suomesta ja yhtäkkiä bisnekset maailmalla ovatkin 20-100 kertaa isompia kuin kotimaassa koskaan. Uusi bisnes voi maailman mittakaavassa isommilla markkinoilla kasvaa nopeasti isommaksi kuin vanha bisnes. Liian vähän kasvuryhmässä näkee vieläkin Born Global firmoja. Liikevaihtoraja 10 Meur tietenkin rajoittaa modernien startuppien mukaan pääsyä, koska tavaran myynnillä on helpompi saada liikevaihtoa kuin Spotify tyylisiä kuukausisopimuksia myymällä.

Kasvuryhmässä on nyt mukana 189 firmaa ja teimme yhdessä 12,9 mrd. € bisnestä. 2020 vuoteen mennessä tavoite on tehdä 23,8 mrd. € bisnestä. Kun Kasvuryhmän 189 firmaa haluavat kasvaa 100 kertaiseksi, niin osa onnistuu, osa pääsee nelinkertaiseksi ja joku onnistuu moonshotissa.

Kasvuryhmä on hyvä. Puhutaan kasvusta, miljardeista ja hyvästä johtajuudesta… Miljardi on hyvä numero. Nostetaan leveliä. Johdetaan Suomi kasvuun.

Kasvu lähtee omistajista

Johdon on tärkeä tietää, haetaanko kasvua, millä riskitasolla ja tietää miten riski rajataan. Siksi on hyvä määritellä omistajien tahtotila. Moonshottia on vaikea saada aikaan paikalliselle valokuvausliikkeelle, mutta koiratarvikemyymälä voi rakentaa globaalin platformin, jonka kautta siitä voi tulla vaikkapa maailman suurin koirien kouluttamisen verkkoyhteisö. Uusi bisnes voi löytyä jostain mitä osaamme, missä olemme hyviä ja minkä voimme tehdä paremmin kuin kilpailijat. Omistajille ja vetäjille uudesta bisneksestä voi tulla niin arvokas, että vanhat kannattaa myydä, jotta voi keskittyä täysillä uuteen.

Moonshotti vaatii autonomiaa

Startupeilla on autonomia. Autonomia tarkoittaa, että se voi kilpailla myös omien bisnestesi kanssa. Autonomian ymmärtämistä voi opetella vaikkapa sijoittelemalla startuppeihin. Kun näkee 20 erilaista startuppia, niin sen jälkeen voi oppia mikä toimii ja mikä startupin ajatusmaailmassa on se moonshotin mahdollistama resepti. Startupin autonomia mahdollistaa bisneksen nopean kehittymisen muuttuvassa maailmassa.

Päätä mitä haluat. Moonshottia vai nopeaa kasvua. Muista, että moonshotti voi tapahtua vain, jos annat sille mahdollisuuden, autonomian, resurssit ja niin rohkean päämäärän, että vähän itseäkin pelottaa. Richard Branson:

If your dreams don't scare you, they are too small.

Menestystä kasvuun!