Sulkeeko Suomi ovensa kesäksi?

Sulkeeko Suomi ovensa kesäksi?

Kesä lähestyy vauhdilla. Työntekijät odottavat innolla ansaitsemiaan kesälomia. Yrittäjät yrittävät (jälleen kerran) ottaa muutaman päivän, ehkä jopa viikon hengähdystauon. Terassit avautuvat, mökkikausi alkaa, veneet lasketaan vesille ja saunat riisutaan talviturkistaan. Monien tehdessä matkaa kesää ja saaristoa kohti – sulkeeko muu mantere ovensa?

Ulkomailla asuvana, vahvasti suomalaisena ja kansainvälisenä yrittäjänä kesän saapuminen omaan kotomaahan on aina ollut minulle kipupisteen paikka.

Oma yritykseni toimii pääasiassa Englannissa ja Suomessa, ja vaikka toki tiedostan että kaikki meistä ansaitsevat lomansa ja hengähdystaukonsa – Suomessa tämä tauko tuntuu tarkoittavan ovien sulkemista ja valojen sammuttamista parin kokonaisen kuukauden ajaksi kesällä.

Englannissa lomaa otetaan suunnilleen saman verran kuin Suomessa (ehkä hieman vähemmän), mutta viikko kerrallaan. Jottei venettä keikutettaisi niin sanotusti liikaa. Jotta emme jäisi kilpailussa taka-alalle ja jotta pysymme tasapainoisesti liike-elämässä ja globaalissa vauhdissa mukana, oli sitten kesä tai talvi, syksy tai kevät.

Suomessa on toisin.

Ja valitettavasti joskus se turhauttaa niin kv-yrittäjää kuin asiakastakin. Ihmetellään miksi kukaan ei vastaa puhelimeen? Miksi toimeksiantoa ei saada valmiiksi normaalilla aikataululla? Miten ihmeessä koko maa voi lomailla (ja pitkään) yhtä aikaa?

Nämä kysymykset eivät ole minun suustani. Ne ovat asiakkaiden suusta kuultua. Ja se on toki turhauttavaa. Mikä minä olen määräämään loma-aikojen pituutta? Tai muuttamaan niitä. Kaikki ansaitsevat lomansa.

toinen-mielipide-mahon-3

Mutta uskallan kuitenkin väittää, että Suomikin pysyisi kv-kilpailussa mukana paremmin, jos loma-aikoja ja tahditusta katsottaisiin uudelleen ja miten lomat voidaan ottaa vuoden kuluessa. Tämä ehkä kirpaisisi hieman, mutta kaikkeen tottuu. Ja muutos on hyvästä.

Tässä tapauksessa uskallan jopa väittää että muutos olisi myöskin välttämätön, jos Suomi halutaan nousuun. Eihän tämä tietenkään ole se ainoa asia joka auttaa maamme talouden nousuun, mutta monien elementtien ja muutosten summa voi tehdä uskomattoman vaikutuksen pitkällä juoksulla.

Ei kuitenkaan hätää tai paniikkia ihan vielä ystävät, älkää heittäkö lautasta seinään tänään – näissä muutoksissa kestää varmasti aikansa. Mutta jos haasteista ja kipupisteistä ei puhuta, ne jää ikuisiksi ajoiksi kannen alle kytemään.

Nauttikaan siis kesästä, pitäkää ravintoloitsijat ja heidän terassinsa kiireisinä, venesatamat täysinä ja jätskikioskijonot pitkinä!