Onko koolla väliä vai sittenkin sitoutumisella…

Onko koolla väliä vai sittenkin sitoutumisella…

Massamarkkinointi on kuollut. Näin on sanottu jo pitkään, mutta vielä se on elossa ja sitä tehdään edelleen, vaikkakin sen elintila on rajusti supistunut. Elintilaa syövät erityisesti Google ja Facebook, jotka nappaavat isomman osan mainoseuroista.

Surkuhupaistalta tässä tuntuu se, että mainostajat tekevät tutkimuksia siitä, että ihmiset kuluttavat mainoksia mieluummin printissä. Vähän tarkoituksenhakuinen tutkimus, kun sen on tilannut Sanomalehtien liitto.

Joo, printissä mainos ei samalla tavalla häiritse kuin verkossa. Siksi sitä on kiva kuluttaa printissä, mutta mites sen vaikuttavuus ja miten seuraan potentiaalista asiakasta kauppaan asti. Ai, en pystykään tai pystyn kupongilla.

Kaikkein ärsyttävin minusta on kyllä videopalveluiden mainokset, joita pitää katsoa ennen kuin oma ohjelma voi alkaa tai ne hyökkää kesken tärkeimmän kohdan. Bannerimainokset taas menee siinä sivussa, kun niitä en bannerisokeuden takia edes huomaa, jos mainosblokkaajasofta ei ole sitä jo tehnyt.

Verkossa mainos yleensä keskeyttää sen, mitä minä haluan tehdä. Se luo negatiivisia tunteita, koska se estää minua tekemästä sitä, mitä haluan tehdä juuri nyt. TV:ssä massamainoksiin on tottunut jo vuosikymmenten aikana, joten niitä siedän jossain määrin ja voin käydä jääkaapilla sen aikana.

Mainostaja on minusta keskeyttävä ilonpilaaja.

Miksi ostat mainoksia, jos A) olet keskeyttävä ilonpilaaja ja B) tehokkuus on kyseenalaista?

Johtuuko tämä sekä mainoksen ostajan että mainoksen myyjän laiskuudesta vai vanhasta tottumuksesta tehdä massamarkkinointia sekä printissä että verkossa?

Kun mainonnan tehokkuus on suorastaan surkeaa, pitää olla isot volyymit, jotta saadaan jotain reaktioita aikaan. Jokaiselle kontaktille tulee kuitenkin ihan älytön hinta, vaikka klikkaus maksaakin vain sentin tai kaksi tai jopa vähemmän.

Mielestäni digitaalisesta mainonnasta puuttuu luovuus ja raaka työnteko. Verkko mahdollistaa uusia ja luovia juttuja yhä enemmän, mutta näitä ei käytetä hyväksi. Tämä ei tule myöskään ilmaiseksi. Haasteena on alati muuttuva toimintaympäristö, algoritmit muuttuvat joka toinen kuukausi, pitää laittaa oma persoona peliin ja täytyy nähdä enemmän vaivaa asiakkaan eteen.

Mainoksen tekeminen on tavallaan aika helppoa mainoksen ostajalle, kun mainoksen tekeminen ostetaan mainostoimistolta. Itselle jää enää pullan syöminen palavereissa, kun briiffi on tehty.

Suostumusmarkkinointi on vielä vähemmän käytetty markkinoinnin ajattelutapa, jossa asiakas tai potentiaalinen asiakas on antanut luvan markkinointiviestintään tai viestejä jopa odotetaan.

Minusta on väärä suunta siirtää mainonta suoraan printistä verkkoon. Massamarkkinointi on todellakin kuollut ja hakukonemarkkinointikin on menossa tukkoon, jos ei vielä ole. Suositut hakusanat on sikakalliita ja harvinaisilla ei tavoita.

Siinä, missä massamarkkinointi tarvitsee satoja miljoonia sivulatauksia, suostumusmarkkinoinnissa riittää 100x tai jopa tuhat kertaa pienemmät määrät, koska asiakkaat ovat sitoutuneita ja markkinointiviestit ovat luonnollinen osa toimintaa. Asiakas hyväksyy ja jopa antaa suostumuksen markkinointiviesteille. Asiakas siis tilaa markkinointiviestit haluamallaan kanavalla.

Jukka Ala-Mutka
Jukka Ala-Mutka

Sarjayrittäjä, tekniikan tohtori, luennoitsija, tutkija, konsultti ja tietokirjailija. Jukan ydinosaamista ovat digitaalisten liiketoimintamallien, ekosysteemien ja ketterän johtamisen kehittäminen. Hän on perustanut kuusi yritystä ja sparrannut yli 100 liikeideaa TOP100-yrityksille sekä pk-yrityksille että aloittaville teknologiayrityksille.

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun