Kaikki alkoi kukkaruukusta – ajatuksia tasa-arvosta

Kaikki alkoi kukkaruukusta – ajatuksia tasa-arvosta

Elämme yksilöiden aikaa. Meitä on moneen junaan, ja osa jää asemallekin – kuten sanonta menee. Elämme tasa-arvoisuuden aikaa ja maailman vaikuttajien suusta kumpuaa juhlapuheita yhteisöllisyydestä, yhtenäisyydestä ja miten matkamme menestykseen käy rinnakkain matkaten.

Mutta onko asian todellinen laita vielä sittenkin jonkin verran raaka ja kypsymätön?

Viime viikolla mediassa on ollut paljon pöhinää naisten asemasta työelämässä, palkkaeroista,  ja miten naiset tekevät loppuvuoden töitä palkatta.

toinen-mielipide-mahon-5

Itseäni asia alkoi mietityttämään juhliessa Halloweenia.

Ovellemme saapui lapsia äiteineen keräämään karkkeja. Tyttäreni isä oli pukeutunut paholaisen vaatteisiin (syystäkin) ja tyttäreni esitti drakulaa. Itse olin päättänyt olla poissa parrasvaloista ja sen sijaan päätin tehdä yritykseni töitä läppärillä olohuoneen sohvalla, seuraten illan kulkua toisella silmällä.

Kuulin kun eräs äideistä tokaisi tyttärelleni (jonka vieressä tottakai seisoi paholais-mieheni); “Missä äitisi on? Kukkaruukkunne talon edessä on kaatunut. Se kannattaisi korjata takaisin paikoilleen.”

Tyttäreni katsoi naista hämmentyneenä ja sanoi: “Mutta isäni on tässä vieressä, kyllä hän voi hoitaa asian.”

Kuulin keskustelun ja sekunnin murto-osassa ymmärsin miten syvällä stereotypiat ja miesten ja naisten väliset roolit ja ns. tehtävät vielä ovat. Eikä tämä yleensä jää vain kukkaruukkutasolle.

Olen itse yrittäjä, kaikkien yritysteni toimitusjohtaja jopa. Valitettavan usein naiset (vieläkin) nähdään työpaikoilla ‘avustajina’, eikä välttämättä johtajina.  Toisaalta monesti naiset vieläkin hakeutuvat asemiin ja tehtäviin, jotka ovat johtajuustason alapuolella, eikä etenemisura yrityksen johtoon ole edes mahdollinen.

Loppupelissä erilaisiin tehtäviin kouluttautuminen, hakeutuminen ja uralla eteneminen on meistä itsestämme kiinni.

Haasteet ovat varmasti joskus suuriakin, mutta ilman uusien normien luomista ja stereotypioiden taklaamista mikään ei tule muuttumaan nyt, eikä tulevaisuudessakaan.

Muutos muuttaa käyttäytymistä

Jotta voimme konkreettisesti ja tuloksellisesti muuttaa maailmaa, elintasoamme ja mahdollisuuksiamme työ- ja perhe-elämässä (oli sukupuoli sitten mikä tahansa), meidän tulee muokata omia asenteitamme sukupuolirooleja kohtaan.

Kaikilla on mahdollisuus korjata kaatunut kukkaruukku. Kenellä tahansa on mahdollisuus edetä johtajaksi. Kaikilla halukkailla on mahdollisuus auttaa ja olla avuksi. Tämä on juuri siitä edellämainitusta yksilöstä kiinni.

Kaikille tulisi antaa mahdollisuus kukoistaa juuri siinä asemassa, jossa haluaa olla ja jossa uskoo olevansa hyvä.

Liike-elämä on varmasti rikkaampaa, jos tässä yhteisössä on enemmän kumpaakin sukupuolta. Perhe-elämä ja sosiaaliset ympyrät ovat varmasti monipuolisempia, jos leikkiryhmissä nähdään enemmän kumpaakin sukupuolta.

Erilaiset näkökulmat ja tavat ajatella, tehdä ja toteuttaa asioita saavat aikaan dynaamisuutta ja täten mahdollistavat uusia ja hedelmällisiä tapoja toimia, joiden vaikutukset kantavat kauas tulevaisuuteen.

Aletaanpa siis näkemään toisemme ihmisinä. Ei naisina tai miehinä, joihin iskoistuu tietyt oletukset tai odotukset.

Saija Mahon
Saija Mahon

Saija Mahon on useasti palkitun, kansainvälisen digitoimisto Mahon Digital Marketingin perustaja ja toimitusjohtaja.

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun