Älä odota hyväksyntää. Valitse itsesi.

Älä odota hyväksyntää. Valitse itsesi.

Kaikki oppilaat riviin. Valitaan kaksi, jotka valitsevat joukkueeseen mielestään sopivat pelaajat. Kukaan ei halua tulla valituksi viimeisenä, koska sehän tarkoittaa, ettei sinua valittu. Kunhan pääsisi vaan mukaan keskikastiin.

Muutama vuosi myöhemmin oppilaat ovat pääsykokeissa, joissa pyrkivät todistamaan rahkeensa olla yksi niistä muutamasta kymmenestä, jotka pitäisi valita opiskelemaan juuri tiettyä alaa satojen hakijoiden joukosta.

Vuosia myöhemmin nämä samat oppilaat ovat rivissä satojen muiden hakijoiden kanssa hakemassa työtä itselleen. Kaikki haluavat tulla valituksi ensimmäisenä, koska kaikki muut sijoitukset ovat käytännössä epäonnistumisia ja sehän pelottaa.

Olemme tottuneet koko elämämme olemaan rivissä, hymyilemään nätisti ja välttämään liian suuren huomion herättämistä. Samaan aikaan toivoen, että jokin auktoriteetti valitsee meidät ja validoi olemassaolomme. “Pidä pääsi alhaalla, tee työsi ja jonain päivänä sinut palkitaan” lupaa suomalainen yhteiskunta. Tämähän on täydellinen tapa pyörittää yhteiskuntaa, jonka tarkoitus on olla tasapaksu ja ylläpitää vallitsevaa tilannetta. Hyvä valinta, jos maamme eläisi tyhjiössä ilman kansainvälistä markkinataloutta tai haluaisi pysäyttää kehityksensä siihen pisteeseen, jossa se tällä hetkellä on.

Ongelmana on, että vaikka yhteiskunta on luotu tukemaan ja valmistamaan rivissä seisojia, se ei selviä pelkästään heillä. Se tarvitsee ihmisiä, jotka eivät odota valituksi tulemista tai yleistä hyväksyntää alkaakseen toimimaan. Ihmisiä, jotka valitsevat itsensä. Suomalainen yhteiskunta ei rohkaise heitä, mutta se tarvitsee meitä kipeämmin, kuin koskaan aiemmin.

toinen-mielipide-pihkakoski

Nämä ihmiset ovat useimmiten yrittäjiä, alansa vaikuttajia tai historian tunnetuksi tekemiä neroja. Kukaan ei valinnut heitä. He valitsivat itsensä. He kokivat velvollisuutensa olevan se, että jättävät jälkensä tähän maailmaan ja tekevät oman menestyksensä. Aluksi heitä pidettiin outoina, erilaisina ja kerettiläisinä. Parhaimmillaan tästä hyvästä on joskus päässyt hengestään. Myöhemmin heidät kuitenkin kruunattiin historiassa neroiksi, kansanliikkeiden johtajiksi sekä alansa uudistajiksi.

On toki poikkeuksia. Niitä oikeita tuhkimotarinoita siitä, miten jonkun ihmisen potentiaali on löydetty, kuin taikaiskusta. Tarinoita, kuinka nyt miljoonia viihdyttävä laulaja löytyi agentin toimesta karaokea laulamasta. En toki väitä etteikö tämä olisi mahdollista. Eihän Lotossakaan voittaminen ole mahdotonta, mutta suurin osa maailman omaisuudesta on tehty muuten, kuin arpakoneen toimesta.

Tämä onkin kutsu teille: oudot, erilaiset, kerettiläiset, jotka kuvittelette edes pienissä määrin, että voisitte tehdä muutoksen tässä maailmassa. Lopettakaa hyväksynnän odotus ja valitkaa itsenne. Tänä päivänä siitä hyvästä ei päästetä päiviltä. Ottakaa riskejä, epäonnistukaa, tehkää rahaa, menettäkää rahaa, kokeilkaa uutta ja jonain päivänä voitte olla se joka valitsee muita.

Yhteiskunta ei teitä tule alussa hyväksymään. Se teidän on tehtävä itse.